Βασίλης Κοσμάς: Τα προβλήματα ύδρευσης είναι διαχρονικά, υπαρκτά και καθημερινά
Κατά το 1ο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκαν πολλές, συχνές και πολύωρες διακοπές νερού στον Δήμο μας. Αρχές του έτους στους Αμπελόκηπους, τη Νέα Ζωή και το κέντρο πόλης, αρχές Φεβρουαρίου στην Αμφιθέα, στα μέσα του Φεβρουαρίου στον Κατσικά, στα τέλη Φεβρουαρίου στην περιοχή των Μαρμάρων και στην Αγία Μαρίνα, στα μέσα Μαρτίου στο κέντρο πόλης, στις αρχές Απριλίου στη Δ.Ε. Παμβώτιδας, τη Μεγάλη Εβδομάδα στο αντλιοστάσιο της Κρύας, μέσα Απριλίου στο κέντρο της πόλης, τέλη Μαΐου στον Κατσικά και Δροσοχώρι, και διάφορες άλλες που καταγράφονται στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΙ.
Η παράταξή μας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι με την τακτική των υδρογεωτρήσεων που υιοθετήθηκε κάποτε και διαιωνίζεται αδιαλείπτως, δεν εξυπηρετείται μακροχρόνια και ορθολογικά επίλυση του προβλήματος της υπαρκτής λειψυδρίας στο Λεκανοπέδιο.
Προσφάτως, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, κ. Παπαδιώτης, δήλωσε ξεκάθαρα ότι: «Θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι και θα έχουμε μειωμένη άντληση ύδατος» και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν ορθολογική χρήση του νερού, κυρίως για άρδευση και πότισμα.
Κύριε Δήμαρχε,
Είναι γεγονός ότι για τη μη ομαλή και χωρίς προβλήματα υδροδότηση του Δήμου μας, ουσιαστικά ολόκληρου του λεκανοπεδίου, αλλά και για τα φαινόμενα έλλειψης νερού, διαχρονικά και προφανώς, ευθύνες βαρύνουν δημοτικές αρχές, τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΙ, και ΣΥΔΛΙ, τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας και εμβέλειας πολιτικά όργανα και θεσμούς.
Σήμερα, εν έτει 2024, ζούμε σε εποχή πολυδιάστατης, έντονης και δυναμικής τεχνολογικής ανάπτυξης. Καθημερινά συντελούνται, με ασύλληπτες ταχύτητες και πρωτόγνωρους ρυθμούς τεχνολογικά άλματα. Τις εξελίξεις εμείς, στο δήμο μας, που χωροθετείται σε μια από τις πιο πλούσιες υδατικά περιοχές της χώρας μας, απλώς τις παρακολουθούμε και δεν τις αξιοποιούμε, και έτσι είναι ακατανόητο, έστω και να συζητάμε για τα θέματα αυτά. Λύσεις, προτάσεις και επιλογές κατατέθηκαν, πλην όμως, «ελαφρά τη καρδία», δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν.
Πώς είναι δυνατόν όμως, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, έστω και στο πέντε;
Η παράταξή μας, έχει ασχοληθεί με το θέμα σοβαρά και υπεύθυνα. Επανειλημμένα έχει προτείνει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες παρεμβάσεις, όπως:
- Πλήρης εκσυγχρονισμός του αντλιοστασίου της Κρύας και τοποθέτηση Η/Ζ (ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους) για την αντιμετώπιση των πιθανών διακοπών ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ.
- Θέση σε λειτουργία του 2ου αντλιοστασίου, που είναι ακριβώς δίπλα από το παλιό αντλιοστάσιο της Κρύας και διαθέτει και Ηλεκτρογεννήτρια (Η/Ζ).
- Πλήρης επισκευή του αγωγού διατομής 300mm που ξεκινά από το 2ο αντλιοστάσιο και φτάνει στη δεξαμενή στο Μικρό Μπισδουνάκι, για την υδροδότηση των περιοχών Καρδαμίτσια, Μέλανδρα, Νέα Ζωή, κλπ.
- Αξιοποίηση και των 4 γεωτρήσεων στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, με ταυτόχρονη προστασία έναντι διαφόρων κινδύνων, του γηπέδου που είναι εγκατεστημένες. Σήμερα, λειτουργεί μόνο η μία γεώτρηση και ο χώρος δεν είναι επαρκώς περιφραγμένος.
- Αντικατάσταση των παλαιών αγωγών υδροδότησης (πχ αμιάντου, αν και όπου υπάρχουν στο κέντρο πόλης).
- Σύνδεση όλων των ανενεργών –προσφάτως κατασκευασμένων- δικτύων με τα υδρόμετρα των περιοχών από τις οποίες διέρχονται.
- Αντικατάσταση υδρομέτρων που εμφανίζουν διαρροές ή δεν λειτουργούν.
Βεβαίως, άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί, ανεξαρτήτως των προαναφερομένων στη συγχώνευση του ΣΥΔΛΙ με τη ΔΕΥΑΙ.