Εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου: Ο ρόλος του Δήμου, των δημοτών και των φορέων
Προσφάτως, συμβασιοποιήθηκε, η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορά τον Δήμο μας.
Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί το σπουδαιότερο βήμα για την εξέλιξη του τόπου μας, καθώς σε αυτόν θα περιλαμβάνονται οι προδιαγραφές και οι δεσμεύσεις δραστηριοτήτων και χρήσεων που θα διέπουν το λεκανοπέδιο και τον Δήμο μας, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Δήμος μας πρέπει να αποκτήσει μία πυξίδα και η διαδικασία αυτή προσφέρει την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού.
Τον Ιούνιο του 2020, 4 χρόνια πριν, η παράταξή μας είχε προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο, να εγκατασταθεί αμέσως τότε, στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς, ώστε να συνδιαμορφωθεί ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας του Δήμου μας που θα ικανοποιεί τις αρχές της ατζέντας 2050 που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με τους όμορους Δήμους για να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές ασυμβατότητες στις χρήσεις. Η τότε δημοτική αρχή αποδέχτηκε την πρόταση μας, όπως φαίνεται και στην σχετική απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου. Πλην όμως δεν την εφάρμοσε καθότι καμία σχετική συζήτηση δεν ακολούθησε στο δημοτικό συμβούλιο.
Σήμερα, και μετά την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση του Τ.Π.Σ., η τωρινή δημοτική αρχή, μέσω του τοπικού τύπου, καλεί τους δημότες να συμμετάσχουν με τις ιδέες και τα σχόλιά τους στη διαμόρφωση του Τ.Π.Σ., μέσω μιας κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου.
Δεδομένου ότι το θέμα είναι σπουδαίο και πολυπαραγοντικό, και σε συνέχεια των παραπάνω, θέτουμε στην δημοτική αρχή τα παρακάτω ερωτήματα, ώστε να μας καταθέσει τις δικές της προθέσεις – προτάσεις σε ορισμένα θέματα που, ενδεικτικά, κρίνουμε ότι αποτελούν προτεραιότητα ως βάση σχεδιασμού:
- Επέκταση οικισμών: θα προταθεί; για ποιους οικισμούς και με ποια κριτήρια;
- Ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης: θα προταθούν τέτοιες ζώνες και πού;
- Αλλαγές στις χρήσεις γης: σε ποιες περιοχές;
- Θα προταθεί ο αποχαρακτηρισμός των οικισμών της Δ.Ε. Περάματος ως παραδοσιακοί από το Π.Δ. Ζαγορίου;
- Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ): θα υπάρξει τροποποίηση και ποια;
Εμείς, θεωρούμε ότι, χωρίς ουσιαστική συνεργασία και χωρίς την καθοδήγηση των δημοτών και φορέων, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένας κοινός βηματισμός. Το πιθανότερο είναι, ότι και στη διαδικασία αυτή, να υπάρξουν κενά, λάθη και παραλείψεις και τελικά, ο επιχειρησιακός χαρακτήρας του Τ.Π.Σ. να μην καταστεί σαφής και ρεαλιστικός. Δηλαδή, να καταλήξει, και αυτός, ένας ακόμη μη υλοποιήσιμος και ανεφάρμοστος σχεδιασμός.
Επειδή τα παραπάνω θέματα πρέπει να απασχολήσουν κάθε αρχή, φορέα και πολίτη που είναι ενεργοί, και επιθυμούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμετέχουν στη σχετική διαβούλευση, προτείνουμε να υπάρξει άμεσα συνεργασία μεταξύ των Τοπικών κοινοτήτων και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία να κατατεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, θα προκύψει το βασικό και κύριο υπόβαθρο που έχει ανάγκη ο τόπος μας για την επόμενη μέρα.
Χωρίς σχέδιο δεν μπορείς να διεκδικήσεις το μέλλον που δικαιούσαι.